Melchiorrpcs3_vm_sparse.tmp, annoying and too big..
Started by Melchior




5 posts in this topic
Melchior
Member


0
23 posts 2 threads Joined: Aug 2017
Sad  06-25-2021, 12:47 AM -
#1
rpcs3_vm_sparse.tmp
33,554,432 KB
this file is way too big and eats up unnecessary file storage space in a temp folder on my NVMe SSD boot drive..

Is there anyway to disable its creation in RPCS3?
This post was last modified: 06-25-2021, 01:23 AM by Melchior.
PC Specs:
See CPUz Report or forum profile page...
My CPUz Report (Sage of Life 3)


Ani
Administrator
*******


12
3,750 posts 96 threads Joined: Aug 2017
06-25-2021, 08:24 PM -
#2
No, it doesn't take up any space on disk. Right click, go to proprieties and see "Size on disk". Explorer is misleading.
    Desktop: Ryzen 7 5800X,   Radeon RX 6800 XT, 2x8G DDR4 3600MHz, Manjaro Linux
     Laptop: Intel i7 6700HQ, Intel HD 530,      2x8G DDR4 2133MHz, Manjaro Linux
Old Desktop: AMD FX-8350,     Radeon R9 280X,    2x4G DDR3 1600MHz, Windows 7
Melchior
Member


0
23 posts 2 threads Joined: Aug 2017
06-25-2021, 09:37 PM -
#3
(06-25-2021, 08:24 PM)Ani Wrote: No, it doesn't take up any space on disk. Right click, go to proprieties and see "Size on disk". Explorer is misleading.

ok so [SIZE on DISK] says 0 bytes..
that is the strangest Windows thing I have ever seen...
CCleaner which I use to keep my PC clean is reporting it as that large 32GB and cleaning it...


Ani, is there no way to disable it generation in RPCS3?
PC Specs:
See CPUz Report or forum profile page...
My CPUz Report (Sage of Life 3)


Ani
Administrator
*******


12
3,750 posts 96 threads Joined: Aug 2017
06-26-2021, 01:39 AM -
#4
No, it's used and required for memory mapping. It doesn't take up any space on disk, so there's no problem as it won't take up unnecessary storage space.
CCleaner likely also uses "Size" instead of "Size on disk". Most programs don't know what sparse files are.

You can also see that "Free space" on your drive's properties is the same before and after the file is spawned.
This post was last modified: 06-26-2021, 01:40 AM by Ani.
    Desktop: Ryzen 7 5800X,   Radeon RX 6800 XT, 2x8G DDR4 3600MHz, Manjaro Linux
     Laptop: Intel i7 6700HQ, Intel HD 530,      2x8G DDR4 2133MHz, Manjaro Linux
Old Desktop: AMD FX-8350,     Radeon R9 280X,    2x4G DDR3 1600MHz, Windows 7
Melchior
Member


0
23 posts 2 threads Joined: Aug 2017
06-27-2021, 06:43 AM -
#5
Alrighty then..
PC Specs:
See CPUz Report or forum profile page...
My CPUz Report (Sage of Life 3)


tribunal88
Member


0
1 posts 0 threads Joined: Oct 2021
10-11-2021, 09:52 PM -
#6
On my system, this file lives on a standard HDD because I hybridized my system when I built it this past winter (Windows/games/etc on SSD, %Users% directories and media files on an HDD).

D:\Users\<username>\AppData\Local\Temp\rpcs3_vm_sparse.tmp

Everything else about RPCS3, including program files and games, is on C: (SSD). I know this file doesn't take up any space on disk, so I would not think that having it on the HDD would impact performance, but I wanted to make sure.


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)